Frequently Asked Questions - All FAQs

Please select your question category

Search FAQs

A felmondás alatt a domainek 45 napig vannak, ezután kerülnek törlés előtti parkolásba 60 napig, utána törlik.
Ezen 105 nap alatt tulajdonosa rendelkezhet felette, tehát át is regisztrálhatja (újra bejegyzi).
Ez után a domain újra szabadon regisztrálható lesz.

A domain név legalább 2 és legfeljebb 40 karakterből állhat. Használhatók az angol abc betűi
(a-z), számjegyek (0-9), a kötőjel (-), valamint a magyar ékezetes magánhangzók is
használhatóak .hu-s domain végződéseknél. Kötőjel nem szerepelhet az igényelt név elején és
végén, valamint egymás után nem lehet belőle több.


Figyelem!  Ékezetes domain neveken a levelezés nem működik, mivel az ékezetes neveket a levelezőprogramok hibás címként azonosítják.
A legtöbb külföldi országba az ékezetes neveket nem tudják begépelni, mivel a billentyűzeten nincsenek ékezetes karakterek!

 

Az ékezetes domainneveket az adminfelület, domain menüpontjában, kódolt formában kell beírni

Például: ékezetes.hu  kódolt forma: xn--kezetes-9xa.huFigyelem!  Ékezetes domain neveken a levelezés nem működik, mivel az ékezetes neveket a levelezőprogramok hibás címként azonosítják.
A legtöbb külföldi országba az ékezetes neveket nem tudják begépelni, mivel a billentyűzeten nincsenek ékezetes karakterek!

Domain tulajdonos váltást a – honlapunkon megtalálható –  domain lemondó nyilatkozat valamint a domain megrendelőlap kitöltésével igényelhet. A lemondó nyilatkozatot a tulajdonosnak és a vásárlónak, és a tanuknak is alá kell írnia.

Az új tulajdonosnak egy megrendelőlapot kell küldenie, aláírva.

Fontos hogy amennyiben az eladó vagy a vevő cég, abban az esetben egy aláírási címpéldány másolatot is csatolni kell.
Az aláírásoknak eredetinek kell lennie, odamásolt aláírásokat nem fogadnak el!

Küldeni elektronikusan elég! Postázni nem kell!

Sokan küldenek adásvételi szerződést, sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, csak a fent megnevezett dokumentumokat fogadja el a hivatalos nyilvántartó.

A dokumentumokat kötelező feltöltenünk a hivatalos rendszerbe, ahol az ISZT. munkatársai leellenőrzik az adatokat, aláírásokat, és ha mindent rendben találtak, engedélyezik a tulajdonos váltást.


Amennyiben a tárhelyét nálunk rendeli meg, abban az esetben ön az admin felületen korlátlan számú emailcímet tud a domain nevéhez hozzárendelni pár kattintással.

Minden EU lakos (megfelelni a földrajzi feltételnek kell, a nemzeti hovatartozás nem számít)
Minden EU-ban alapított szervezet
Minden vállalat, melynek bejegyzett irodája (elég csak adminisztrációs központ is) vagy a központi hivatala az EU-ban található.

Nem. Felmondás alatt lévő domain nevet csak a felmondási idő lejárta után lehet igényelni.

Már beregisztrált domain név megváltoztatására nincs lehetőség.
A domain név ára vissza nem téríthető, mivel itt egy névhasználati jogot vett meg, aminek a joga a lejárat idejéig az ön tulajdonában marad.

Új névhez minden esetben új igénylőlapot kell beadni, aminek az ára megegyezik az aktuális domain árlistában található árakkal.

Elsősorban a pénz megérkezésétől függ, a domain neveket a pénz megérkezése után 1-4 órán belül elindítjuk a regisztrációs folyamatot.

A külföldi végződések 1-3 órán belül elkészülnek.
A .hu végződésű neveket 24 órán belül lehet használni, amennyiben a beküldött dokumentumokkal minden rendben volt.

Fontos!  A bejegyzés után, még meg kell várni amíg a DNS szerverek az adatokat befrissítik.
(az internetezők az internet szolgáltatójuk DNS szerverétől kapják a domain adatokat)
Ez az internet szolgáltatóktól függ és szolgáltatónként eltérő időt vesz igénybe.
átlagosan 1-4 óra, de 8-12 órára is volt már példa.

Azok a domainnevek, melyeket nem lehet regisztrálni (pl.: az EURid, az EU intézményei, és a tagállamok kormányai számára foglalt domainnevek) pl: a tagállamok területi vagy politikai szervezeteinek nevei a hivatalos kétbetűs országkódok (www.iso.org); az European Commission által lefoglalt nevek; illetve azok a nevek, melyek az EURid számára kerültek bejegyzésre: eurid.eu, registry.eu, nic.eu, dns.eu, internic.eu, whois.eu, das.eu, coc.eu, eurethix.eu, eurethics.eu, euthics.eu.

http://www.domain.hu/domain/specnev.html

A DNS-kiszolgáló egy olyan szolgáltató oldali szerver, amely az internetes címek fordításáért
felelős. Ezen szerver segítségével tud Ön az interneten keresztül weboldalakon böngészni,
e-maileket küldeni és fogadni.

 

Pl: Őn beírja a böngészőbe hogy www.webdigital.hu ezt a DNS szerver lefordítja a számítógépek által használt címzési módra azaz:79.172.201.186

 

A legtöbb ember számára a DNS szerverek müködése legalább annyira érthetetlen, mint az ugyancsak DNS nek rövidített dezoxiribonukleinsav.
Míg az utóbbihoz mi sem értünk túl sokat, addig a DNS szerverek működését megpróbáljuk röviden bemutatni.
A leírás természetesen nem profik számára készült, és csak az alap infókat tartalmazza, de a működés megismeréséhez épp elég.

Kezdjük az elején, hogy mi is az a DNS szerver és mire való.

A DNS a Domain Name System szavak rövidítése, ez  ugyanolyan szerver (számítógép) mint a legtöbb, a különbség, hogy ezen nem a weboldalunk adatait tárolják (ez nem feltétlen igaz, mert a legtöbb DNS szerver egy általános célú webszerveren fút), hanem a Domain neveinkhez tartozó beállításokat.
A domain neveket különböző rekordokkal lehet konfigurálni, ezekből kettőt mondhatni kötelező használni.

A - Address, cím rekord

Ez a leggyakrabban használt rekord, amely arra szolgál, hogy egy domain névhez IP címet rendeljünk. Például:

webdigital.hu   A  79.172.201.186


Sokszor használt tulajdonságát látjuk itt a zónafájlnak: nem írjuk ki egy domain (jelen esetben a masina) teljes domain nevét, csak annak első részét. A végére oda kell érteni azt a vonatkoztatási rendszert, ahol éppen vagyunk. Ezt először is maga az a zóna adja meg, amire ez a fájl vonatkozik. Például ha a valami.hu zónáról van szó, akkor a 'masina' a végére biggyesztett pont nélkül úgy értendő, mint masina.valami.hu. Ez a tulajdonság legtöbbször igen kellemes, mert például egy 200 A rekordot tartalmazó zóna esetében nem kell 200-szor megismételnünk a zónában, hogy 'egyik.valami.hu., masik.valami.hu.' hanem elég annyit írnunk 'egyik, masik'. Vigyáznunk kell azonban, mert könnyen elfelejtekezhetünk arról, hogy pontot kell tennünk a domain név végére, ha azt teljes egészében kiirjuk valahol.

MX - Mail eXchanger, levelező szerver rekord

Ez a rekord szolgál arra, hogy egy domainba érkező levelek levelező szerverét kijelölje. A rekord formátuma egy példán:

Domain: valahol.hu

PrioritásLevelező szerver cime
(google apps szolgáltatáshoz)
1 ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.
10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.

 

Ezek a sorok azt jelentik, hogy a info@valahol.hu alakú címre érkező leveleket a ASPMX.L.GOOGLE.COM., vagy aALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. gépekre kell küldeni. Az MX rekordok első paramétere egy szám, ami a rekord preferenciát jelenti. Kötelező paraméter, de csak akkor van jelentősége, ha több MX rekord tartozik ugyanahhoz a névhez: kisebb szám nagyobb preferenciát jelent. Példánkban tehát csak akkor fogják a levelező szerverek a ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.-ra küldeni a valahol.hu domainba szóló leveleket, ha a preferáltabb ASPMX.L.GOOGLE.COM. nem elérhető. Lehetséges több MX rekordot egyenlő preferenciával megadni. Ilyenkor véletlenszerű, hogy melyikre érkezik be egy-egy levél. Az MX rekord második paramétere egy domain név. Fontos, hogy ehhez a névhez már A rekord tartozzon. Nem megengedett olyan domain nevet magadni, ami csak egy CNAME-ra, vagy másik MX-re mutat.

A legtöbb rekordhoz meg kell adni egy - TTL (Time To Live) értéket. Ennyi másodpercig tárolják a szerverek a cache-ükben az adott információt.  (gyakorlatilag a frissítési idő, átlagosan 3600 másodpercet szokás beállítani)

A fentieken kívül több más rekord is van, de ezeket csak ritkán használják, épp ezért csak röviden írjuk le mire való.

CNAME - Canonical Name, kanonikus név rekord  (Ez a rekord arra való, hogy egy hostnak becenevet adjunk)
TXT - Text, szöveges rekord  (elvileg bármilyen szöveget tartalmazhat, de leggyakrabban az SPF rekord ot adják meg, ami az email címünk illetéktelen felhasználását gátolná meg, sajnos csak ott működik ahol ezt lekérdezi a fogadó fél, így az esetek nagy részében hasztalan)
HINFO - Hardware information, hardver információ rekord (hasonló a TXT hez, a szerverről lehet megadni információkat)

DNS szerverből nagyon sok van a világban, ezek hierarchikus rendben dolgoznak.

Az átlag internetezők a saját internet szolgáltatójuk DNS szerverét használják a weboldalak azonosítására, mivel ezek nem egyszerre kerülnek frissitésre, ezért van, hogy egy A rekord váltás után az egyik szolgáltatónál, már 1 óra múlva az új adatok jönnek be, mig a másiknál csak 12 óra múlva érhetők el ugyanazok az adatok.

 

 

Sok ember összekeveri a DNS szervert és a webdigital admin felületén található domain név menüpontot.
A különbség, hogy a DNS szerverrel a szerver helyét (IP cimét) határozzuk meg, az admin felületen található domain menüpontalt, pedig a szerveren belüli útvonalat VHOST (könyvtárstrukturát) határozzuk meg.

Vagyis ha egy internetező meg akarja tekinteni a valami.hu domain alatt található weboldalt, akkor először a DNS szerverről lekérdezi az adatokat, ami elárulja neki, hogy a valami.hu a 72.123.4.x  IP címen található.
Ezután az internetező gépe üzenetet küld a 72.123.4.x  IP címen található szervernek, hogy szeretné megnézni a valami.hu weboldalt.
A szerver, megnézi a VHOST alapján, hogy a megadott domain névhez tartozó oldal melyik könyvtárban található (pl: ../www/data/valami.hu/public_html/ )  Ha megtalálta a megadott könyvtárat, akkor betölti az index.html-t vagy index.php fájlt, feldolgozás után pedig az eredményt elküldi az internetező gépére.

 


A domain regisztrációhoz elsősorban a weboldalunkról letölthető megrendelőlap 1-2 oldalára van szükség, aláírva.

Előfordul, hogy a hivatalos domain nyilvántartó (Internet Szolgáltatók Tanácsa) hitelesítő dokumentumokat is kér.

- cég: aláírási címpéldány - másolat
- magánszemély: nyilatkozat a személyi adatok hitelességéről
- magánvállalkozó: vállalkozói igazolvány másolata
- alapítványok, egyesületek, iskolák, önkormányzatok: adószám igazolás (apeh bejelentkező lap is megfelel), alapító okirat vagy cégbírósági bejegyzés másolat, aláírási címpéldány (megfelel a banki aláírási címpéldány is)

Továbbá bizonyos nevekhez, (cégnév, magánszemélynév, védjegyes név, stb..) névhasználati igazolást, illetve meghatalmazást szoktak kérni.

.hu végződésű neveknél a magánszemély esetén, csak az igénylő neve látható.
Cégek esetében minden adat (név, cím) elérhető. Külön kérésre lehetőség van, hogy cégeknél is csak a név jelenjen meg, bár ennek nagy jelentősége nincs mivel a cégadatok nyilvános adatbázisból lekérdezhetőek.

Külföldi végződésű neveknél az adatok magánszemélyek és cégek esetén is látszanak.

A .hu alá csak európai uniós személyek, ill. cégek , vagy letelepedési engedéllyel rendelkező magánszemélyek regisztrálhatnak.

A hazai védjegy adatbázis Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család (PIPACS) - http://pipacsweb.hpo.hu/piaopt/pia07_01reg.htm?v=hunpia&a=s
Az európai védjegy adatbázist itt találja: (regisztráció nélkül) szabadon kutatható: oami.eu.int/en/database/ctm-online.htm

Fontos!    ha védjegy oltalom alatt álló nevet szeretne beregisztrálni, de nem rendelkezik, névhasználati jogosultsággal a következő lehetőségekkel is számolhat.

 
1: Az ISZT. kiszúrja a nevet, ilyenkor névhasználati igazolást kérnek. (Ha nincs akkor ebben az esetben másik nevet kell választani)

2: Ha nem rendelkezik ilyen igazolással, és a nevet mégis bejegyzik, fennáll az az esély arra, hogy a védjegy tulajdonosa megtámadja az igényt a rendelkezésére álló 8 napon belül.
Ilyenkor vagy önként lemond a domain névről (Ebben az esetben a domain ára már nem jár vissza, az ISZT. felé nekünk is ki kell fizetni.), 
vagy vállalja a "pereskedést" ami az ISZT. (Internet Szolgáltatók Tanácsa) dönt hogy ki használhatja a nevet. (ez 40.e Ft amit a vesztes fizet, az összeget letétbe kell helyeznie a regisztrátornál)

3: Ha a nevet bejegyzik, és a 8 nap alatt nem éltek panasszal akkor egyéb polgári peres bíróságon is kérhetik a domain használatának felfüggesztését + akár kártérítést is kérhetnek.

Az URL átirányításnak több lehetséges megvalósítási formája van, de a lényeg minden esetben ugyanaz, mégpedig hogy a cím megnyitásakor egy másik oldalra ugorjon a böngésző.

Mi most a legegyszerűbb megoldást írjuk le mert ehhez kell a legkevesebb szaktudás, így még kezdők is könnyen meg tudják valósítani.

 1. Nyissunk meg egy jegyzettömböt a számítógépünkön.
 2. A lenti kódot másoljuk be a jegyzettömbbe.
 3. A kódot módosítsuk igényeink szerint.
 4. Mentsük el a dokumentumot index.html néven (válaszuk a mentés másként, és ott a fájltípusnál a HTML dokumentumot válaszuk)
 5. Töltsük fel a fájlt a könyvtárunkba.

A kód:

<META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="1; URL=http://ide jön a megnyitandó URL címe .hu/">
</head>
<body><center>
Ide jön a szöveg ami az átírányitás alatt látszik (opcionális, ha nem kell törölje ezt a sort)
</center></body></html>

CONTENT="1 nél a szám átírásával növelhető az átirányítás előtti várakozási idő másodpercben, ez arra jó hogy üzenetet jelenítsünk meg a látogatóknak.

Igen, cégünk 2012-től lett hivatalos domain regisztrátor.
Ezt a hivatalos oldalon bármikor ellenőrizheti:  http://www.domain.hu/domain/regisztrator.html?id=webdigital-hu

Ha domain nevet regisztráltat, érdemes hivatalos regisztrátort választania, mivel a hivatalos regisztrátor rögtön tud intézkedni a domain névvel kapcsolatos ügyekben.
Míg a nem hivatalos regisztrátorok, csak viszonteladási tevékenységet látnak el, ha intézni kell valamit, ők is csak a hivatalos regisztrátoron keresztül tudják ezt megtenni.

Tipp: A fenti listát érdemes tárhely keresés során is figyelembe venni, mivel a hivatalos regisztrátori státusz kiváltása több mint 2 millió forint, ezért az itt szereplő cégek, valószínű nem 3 hónapra terveznek.
Sajnos nagyon sok olyan tárhely szolgáltató van a piacon, akik soha nem rendelkeztek saját szerverekkel, akárcsak a domain regisztrációt a tárhely szolgáltatást is viszonteladóként csinálják, rendszerint külföldi cégek viszonteladói csomagját veszik meg, és ezt tüntetik fel mint saját szolgáltatást.  Az ilyen szolgáltatókkal érdemes óvatosan bánni, általában 2-4 év után az ilyen cégek beszüntetik a tevékenységüket. De sok esetben egyszerűnek tűnő kéréseket sem tudnak teljesíteni, mint pl: memória limit emelés.

Amióta egy konkurenciánk azt hirdeti, hogy náluk csak 199 ügyfél kerülhet fel egy szerverre, tőlünk is többen megkérdezték már ezt.
Nálunk nincs ilyen szabály!
Az ügyfelek számát a szerver terheltsége alapján határozzuk meg.

Kicsit bővebben:
Ahány ügyfél annyi féle weboldal van, a weboldalak erőforrás használata eltérő, és mindehhez még hozzájön a látogatottság adat is, hiszen egy nem látogatott weboldal erőforrást sem használ.
Vagyis ha van 200db weboldal aminek a látogatószáma napi 5-6 fő, akkor a szerver ott áll teljesen kihasználatlanul, hiszen a terhelési értéke még az 1% ot sem fogja elérni.
És persze van a másik oldal amikor egy weboldalnak nagyon magas a látogatószáma, akár napi 20-30 ezer fő, az ilyen oldalakból, akár 10-20 ügyfél is elég lenne ahhoz, hogy a szervert 100%-ra leterheljük.
Épp ezért ekkora weboldalakat már VPS szerverre szoktak rakni.

Ha egy szerverre felteszünk 1000 db HTML alapú weboldalt, kevesebb erőforrást fog fogyasztani, mint 1db átlagos PHP+Mysql-t használó webáruház.

 
 
De van egy másik nagyon fontos tényező, ez pedig a szerver.
Szervert lehet kapni 200.000 Ft ért, és lehet kapni 10.000.000 Ft ért is. Nem kell hozzá nagy fantázia hogy a két szerver teljesítménye nem ugyanaz, ami az olcsó szervernél a végkimerülést jelenti addig a drága gépnek az csak alapjárat.
Akinek volt már olcsó és drága okos telefonja, könnyen el tudja képzelni a különbséget.
Természetesen a szerverek teljesítményére az idő is nagy hatással van. Ugyanis olyan szédítő sebességgel fejlődik még napjainkban is ez a terület, hogy ami ezelőtt 5 évvel csúcskészüléknek számított, az ma már csak az alsó kategóriában indulhat.
Erre egy "törvény" is van, amit valószínű sokan hallottak már:  

Moore-törvény 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1965-ben Gordon Moore felvázolta a szilícium-technológia fejlődési ütemére vonatkozó jóslatát. Évtizedekkel később Moore törvénye még mindig helytáll.

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége (teljesítménye) – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

A megfigyelés Gordon E. Moore, az Intel egyik alapítójának a nevéhez fűződik.

 Év közben bármikor lehetősége van kisebb vagy nagyobb csomagra váltani.
Ha nem jár szerver költözéssel, akkor a két csomag közötti időarányos különbözetet kell megfizetnie. 
Bővítés esetén az egyes csomagokhoz járó ingyen domain regisztrációt nem tudjuk biztosítani.

Fizetési lehetőségek:

Jelenleg banki befizetéssel, illetve átutalással. Esetleg rózsaszín postai csekken.

Terveink szerint hamarosan bankártyával és PayPal-al is lehet fizetni.

 A fizetés a következő számlaszámra történhet:

Számlavezető bank: Cib Bank

Számlaszám:
10702112 - 47321902 - 51100005

Külföldi számlaszámról:

BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB
IBAN SZÁM: HU50 1070 2112 4732 1902 5110 0005

A megjegyzés mezőbe kérjük mindig tüntesse fel a díjbekérő sorszámát.

Kitöltési útmutató:

 

Rózsaszín postai csekk a postán található, befizetésnél a következő adatokat kell feltüntetni:
Figyelem! Ez a fizetési mód nem ingyenes! A posta a befizetett összeg nagyságától függő díjat számol fel kb:200-400 Ft

Ez a fizetési megoldás a leglassabb a befizetett összeg 6-12 nap múlva jelenik meg a számlánkon.
Kérjük ha ezzel a megoldással fizet, a befizetést igazoló szelvény másolatát scanelve küldje el email címünkre.

Természetesen Igen!

Erre a hatályos törvények köteleznek bennünket, akár kéri akár nem, nekünk kötelező számlát küldenünk.

A számlát, minden befizetésről elektronikus úton küldjük, az E-SZÁMLA zrt rendszerén keresztül, ahonnan letöltheti, vagy akár a könyvelőnek közvetlen hozzáférést is adhat.
A rendszerbe minimum 5 évig elérhető visszakereshető az összes számla.
 
A belépési adatokat az első megrendeléskor kapták meg,  új jelszót tudnak kérni a következő oldalon: https://www.e-szamla.hu/login/remember_passwd.php


Figyelem! Az e-számla rendszer, csak hitelesíti és tárolja a számlákat, jelenleg ott fizetésre nincs lehetőség.

Azok az ügyfelek akik nem tudnak elektronikus számlát befogadni, kérjük miután megkapták az elektronikus számlát, írjanak ügyfélszolgálatunknak, és kérjenek nyomtatható verziót.
Ilyen esetben egy PDF verziót küldünk ami nyomtatás után teljes értékű számlának felel meg. 
Ugyanolyan mintha postai úton kapták volna a számlát.

 

 • Technologies Intel Xeon
 • Technologies Html5
 • Technologies Jquery
 • Technologies Js
 • Technologies Php
 • Technologies Sql
 • Technologies Apache
 • Technologies Cisco
 • Technologies Ioncube
 • Technologies Lsi
 • Technologies Ubuntu
 • Technologies Zend